0 yorum

KAĞIDIN DÖNÜŞÜMÜ
İnsanoğlu sınır tanımayan tüketim sarhoşluğundan ne zaman ki ayılıp kaynakların sınırsız olmadığını kavradı, işte o zaman “Geri dönüşüm” ve “Sürdürülebilirlik” kavramları da hayatımıza girdi. Hammadde sıkıntısıyla birlikte ekolojik ve elbette ekonomik kaygılar, bilinçli ve doğaya saygılı tasarımcıları harekete geçirirken; artık geri dönüşüm sürecinin kullanımdan sonra değil, ürünler henüz tüketiciyle buluşmadan, yani tasarım aşamasındayken başlaması gerektiği savunuluyor. İşte bu noktada bizlerin de tüketim alışkanlıklarımızı sorgulamamız, geri dönüşümle elde edilmiş ürünleri tercih etmemiz ve en azından gündelik hayatta kullandığımız cam ve pet şişeler, teneke kutular, plastik poşetler, gazete kağıtları ve ambalajlar gibi pek çok atığın sağlıklı şekilde yeniden dönüştürülebilmesi için, kendi payımıza düşen sorumlulukları yerine getirmemiz gerekiyor. Peki, kaçımız iş yerlerimizdeki ya da okulumuzun koridorlarındaki atık kağıt kutularının farkında? Kaçımız gündelik hayatta dönüştürülmüş kağıt kullanmayı tercih ediyor ve kaçımız bir ton birinci kalite hamur elde etmek için tam 17 ağacın kesilmesi gerektiğini biliyor?
Sanırım benim de atık kağıtlardan takı ve aksesuar yapmamın arkasında, doğaya karşı hissettiğim vicdan borcu yatıyor. Güzel Sanatlar eğitimi alan bütün arkadaşlarım gibi ben de eğitim hayatım boyunca ve sonrasında sayısız kağıt tüketmek zorunda kaldım. Uzun süreden beri de kullandığım her türden kağıdın artan parçalarını biriktiriyor; bir kısmını yeniden hamur haline getirerek, bir kısmını iplik gibi dokuyarak, bir kısmını da kesip yeniden şekillendirerek mesleğim gereği takıya ve farklı aksesuarlara dönüştürüyorum.  Bunlardan bazılarını blogda paylaştım; ama sizlerle asıl paylaşmak istediğim geri dönüşümle kağıttan harikalar yaratmış bir grup tasarımcının zeka kokan tasarımları.
Tasarımcı Qianqian Tao, tüm kağıt atıkların toplandığı sıra dışı bir geri dönüşüm kutusu tasarlamış. Kendi ürün konsepti olan, makine şeklindeki bu geri dönüşüm kutusu, içine atılan kağıt atıkları presliyor; doğal tutkal, 668 polivinil alkol ve içindeki kalıp sayesinde modern bir çöp kutusuna dönüştürüyor. İsteyenler üretilen kutuyu tabure olarak da kullanabiliyorlar.
 

Tasarımcı: Qianqian Tao

Hollandalı tasarımcı Greetje Van Tiem ise, eski gazete kağıtlarını iplik haline getirerek bunlardan sıra dışı halılar dokumuş.
Tasarımcı: Greetje Van Tiem

Tasarım şirketi Brandimage, “360 Kağıt Şişe” adını verdikleri, dünyada türünün ilk örneği, çevre dostu ve son derece yenilikçi olan bir ürün geliştirmiş. Brandimage, 360 Kağıt Şişe’yi devamlı sürdürülebilir, % 100 geri dönüşümlü ve  yenilenebilir malzemelerden tasarlamış. Çok yönlü olan bu ürünün kasası da tamamen geri dönüşebiliyor. Bu ürün yaşam döngüsü boyunca işlevselliğinden ödün vermeden tüm sıvılar için de kullanılabiliyor.


Tasarım: Brandimage
Sydney’deki Upon A Fold Firması ise, %100 geri dönüşümlü kağıttan üretilen kalemlerle, çocuklara doğa ile uyum içinde yaşayabilme ve çevre koruma bilincini kazandırmayı hedeflemiş. Kalemlerin üzerindeki “Stop Global Warming!” yazısı dikkat çekici ve bizleri bir kez daha durup düşünmeye davet ediyor..

Tasarım: Upon A Fold
M. Serpil Özer

0 yorum:

Yorum Gönder

 

©Copyright 2011 Serpil'in TAKINTILARI